Maagdelijk witte Boerenpioenen (Paeonia officinalis)

familie: Paeoniaceae
naam: Boerenpioen (Paeonia officinalis)
bloeitijd: juni

hoogte: 60-100 cm
bladvorm:
oorsprong :Frankrijk, Joegoslavië en Albanië

Als je op één van de foto’s klikt krijg je een diashow op groot formaat van alle foto’s.

De geslachtsnaam ‘Paeonia’ is ontleend aan Paion, die wordt beschreven als een goddelijke leerling van Asklepios, de God der Geneeskunde, maar Paion wordt ook gebruikt als een algemene naam voor een God die genezing bracht, zoals Apollo of Asklepios zelf. In ruimere zin is hij de bevrijder van ongemak, daarom wordt ook Thanatos (de dood) ook wel Paion genoemd. Paianen waren een soort hymnen die gezongen werden om de genezende God gunstig te stemmen. Een uitleg die ik in ‘A Modern Herbal’ tegenkwam is dat de geslachtsnaam is afgeleid van de arts Paeos, die Pluto en andere Goden genas tijdens de Trojaanse oorlog? met behulp van de Pioenroos. De soortnaam ‘officinalis’ is een verwijzing naar het al van oudsher bekende medicinale gebruik van de plant.

Een plant met een rijke geschiedenis. De Pioenroos wordt al genoemd in de klassieke oudheid, zo beschrijft Claudius Aelianus in de 1ste eeuw na Chr. dat de Pioenroos groeit op stenen, tijdens Midzomer zijn bloemen opent, in de bloemen zou een elf wonen, die in de nacht een licht uitstraalde. De Pioenroos zou volgens de overlevering een kind van de Manestralen zijn. De 2 of 3 stamperhokjes die samen de vrucht vormen kunnen ’s nachts inderdaad een geelachtig licht uitstralen. Veel bijgeloof was aan dit verschijnsel verbonden, zo dacht men dat de plant straalde om herders en hun kudde te beschermen. Dit verschijnsel zorgde ervoor dat in vroeger tijden de plant vooral ’s nachts werd geoogst, dit gebruik wordt al beschreven door Plinius de Oudere en Theophrastus, die beide schrijven dat het kruid beter ’s nachts verzameld kan worden omdat overdag een specht wel eens je ogen kan uitpikken?…. Pioenroos werd gebruikt tegen nachtmerries, hallucinaties, hysterische aanvallen, zenuwtrekjes, St. Vitusdans, epilepsie en geesteszieken. Hildegard von Bingen is vol lof over de Pioenroos, zij beveelt hem aan tegen de derde – en vierdedaagse koorts, ook bij waanzin en catatonie noemt zij het kruid, zij schrijft: “De krachten van de Pioenroos zullen opstijgen naar de hersenen van deze mens, zodat deze zal terugkeren naar zijn gezonde verstand en het begrip zal wederkeren.” Gerard geeft het volgende recept tegen nachtmerries: “De zwarte zaden worden in een aantal van 15 stuks in wijn of vlees gedaan, voor hen die ’s nachts geplaagd worden door de ziekte die nachtmerries heet, alsof er een zware last op hun schouders is gelegd en overweldigd zijn door hun vijanden, deze zaden werken ook goed tegen melancholische dromen. Culpeper maakt een onderscheidt tussen mannelijke en vrouwelijke pioenrozen, hij zegt dat mannelijke Pioenrozen goed zijn voor mannen en de vrouwelijke goed voor vrouwen. Van de zaden en bloembladeren werden kralen gemaakt die om de hals van kinderen werden gehangen om ze te beschermen. In China is de Pioenroos ook een zeer geliefde bloem, vaak afgebeeld en beladen met symboliek, hij geldt daar als de ‘keizerlijke’ bloem. Ook binnen de parfumindustrie wordt de Pioenroos gebruikt, in heel veel bloemachtige geuren.

Magie:
Geslacht: Mannelijk
Planeet: Zon
Element: Vuur
Krachten: Bescherming, Exorcisme
Gebruik :
De Pioenroos geniet al heel lang aanzien vanwege zijn beschermende kracht. Gedragen beschermt de plant, het lichaam, de geest en de ziel, geplaatst in huis verdrijft het boze geesten, en in de tuin geplant beschermt het tegen het kwaad en stormen. De zaden of wortels worden om de hals van kinderen gehangen om ze te beschermen tegen boosaardige elfen en andere kwaadwillende vertegenwoordigers van het ‘kleine volkje’. Voor dit doel kun je ook kleine kraaltjes snijden uit de wortel van de Pioenroos en deze in een ketting rijgen, deze worden dan ook gedragen ter bescherming. Pioenwortel samen met bloedkoraal aan een ketting verjaagt incubi. Aanvullend wordt de Pioenroos gebruikt bij uitdrijvingen en wordt de wortel gedragen om waanzin te genezen. Het moet ‘s nachts geoogst worden, wanneer de zaden zouden glimmen met een spookachtig licht. Soms vervangt de Pioenwortel de Alruinwortel.

http://www.angelfire.com/moon2/samlare40/KB/Boerenpioen.html

Terug naar de Bloemen Index

Spontaan thema blog. Zie ook blogs van:
Maria Trepp : Pioenrozen: foto, haiku, Manet
Jezzebel : Pioenrozen bloedrood

 

 

Wees de eerste die deze bijdrage tof vindt.
Reacties
12 reacties op “Maagdelijk witte Boerenpioenen (Paeonia officinalis)”
 1. Jezzebel zegt:

  Ontzettend mooi geworden!
  Wat goed dat je inderdaad bent teruggegaan.
  Ik geloof dat ik de eerste de mooiste vind.
  Ontluikend geheim.
  Prachtig suggestief.

  Ik ga jullie ook linken.
  Komt goed ;-)
  .

 2. Maria Trepp zegt:

  schit-te-rend!!!

  Zelf zal ik zien of ik volle maan en pioen op de foto krijg-samen.

 3. Maria Trepp zegt:

  ah en ik zie de links en link jullie ook

 4. svara zegt:

  wonderschoon
  puur!

 5. Ramirezi zegt:

  Hoe witter de bloem, hoe lastiger het maken van een goede foto. Super gelukt…

 6. Constant Coolsma zegt:

  Prachtig! Helemaal eens met Ramirezi: moeilijk om wit(te bloemen) goed op de foto te krijgen, maar uitstekend gelukt.

 7. @Ina,
  Ik weet niet hoe de beheerder te bereiken maar neem hier even kennis van:

  http://www.vkblog.nl/bericht/384563/Vblog.nl%3A_einde_project

  groet,
  .
  Fulps.

 8. Fleur zegt:

  Buitengeweaun schitterend!!!In volle pracht!!De Keizerin der Bloemen!
  Getipt door Djazz via twitter!!!

 9. Glaswerk zegt:

  Met name het “maagdelijke” spreekt me vandaag bijzonder aan ;-)

 10. Mensen dank voor alle reacties. Ik heb het op dit moment erg druk en weinig tijd om op jullie allemaal afzonderlijk te reageren.
  Fleur, leuk je te zien. Ik hoop dat je vaker langs komt.
  Wit is inderdaad moeilijk. Vandaar dat ik nog een keer terug ben gegaan. De zon stond lager en daardoor was het licht beter. Alleen de wind bleef een probleem.

 11. Maria Trepp zegt:

  Meer over de alruin (wortel) graag!

Trackbacks
Wat zeggen anderen hiervan...
 1. [...] ook de blogs van: Maria Trepp: Pioenrozen: foto, haiku, Manet Ina Dijstelberge: Maagdelijk witte pioenen . This entry was posted in Jezzebel's eye, kunst, Own Art and tagged bloedrood, pascale, [...]Disclaimer

Wanneer ik modereer is dat op gronden waar ik mij als beheerder van de site wettelijk moet houden. Zie ook klachtenregeling.

Paddenstoelen voor mij

Baruman maakte voor mij een prachtige serie met getekende afbeeldingen van paddenstoelen. Helaas is Bastiaan Lodder op 4 augustus 2013 overleden. Een bijzonder man is hiermee heengegaan. zijn laatste blog